Kecuali anda vegetarian, Sup daging atau ayam goreng adalah sangat menarik bukan? Dan pastinya anda tahu bahan makanan ini harus disembelih dahulu sebelum dimasak
Tetapi sebenarnya perkara itu tidak kejam pun kerana kita mempercepatkan kematian haiwan tersebut. Jika anda ingin tahu, masih ada banyak cara yang lebih tidak berperikemanusiaan dalam menyajikan makanan, dan makanan yang dipaparkan dibawah ini, walaupun dikatakan sangat sedap (kononnya laa..), tetapi, penyajiannya luar biasa kejam!!!
Ikizukuri, Jepun
Penyajiannya:
Setelah anda pesan, Chef akan segera mengambil ikan segar dan yang masih hidup terus disisik, dipotong-potong dalam keadaan yang masih bergerak-gerak. Setelah dipotong-potong, terus disajikan kepada anda, dengan masih menggelepar!!
Ikizukuri, bererti ‘disiapkan dalam keadaan hidup’. Untuk mempersiapkan makanan seperti ini tentunya si chef itu harus benar-benar cekap dalam mempersiapkan makanan yang ada, dia harus boleh memotong-motong daging ikan tanpa membunuhnya!. Kadang – kadang beberapa Chef yang sangat hebat dapat memotong sedemikian rupa, sehingga ia dapat memisahkan daging dan kemudian mengaturnya kembali agar nampak kemas, dalam keadaan si ikan masih menggelepar!
2. Ortolan, Perancis
Burung Ortolan adalah burung yang panjangnya enam inci dan beratnya sekitar 2 auns. Warnanya hijau zaitun dan kuning, dengan sentuhan merah di sana dan sini, burung tersebut sangat cantik.
Penyajiannya: Burung ini ditangkap, matanya dibutakan dengan ditusuk pisau, kemudian diberi makan paksa dalam sangkar yang sempit sehingga tidak dapat bergerak, dan kerana makan paksa, badannya mengembang sehingga dua atau empat kali lipat ukuran biasanya. Setelah dirasa cukup, burung ini akan direndam hidup – hidup dalam Armagnac (sejenis minuman keras)
Setelah itu, burung ini disajikan dengan dibakar, dan dimasukkan ke dalam mulut dalam kondisi kepala diluar. Yang anda tinggal lakukan adalah menggigitnya, sehingga kepalanya putus dan anda mengunyah tubuhnya lengkap dengan semua bahagian dan tulangnya!
3. Foie Gras, Perancis
“Foie Gras” ini bererti hati berlemak, dan hati ini biasanya diambil dari itik atau angsa. Pada awalnya itik atau angsa ini bebas bermain , dan menikmati masa mudanya dengan penuh keceriaan dan kegembiraan, tapi sampai akhirnya di usia tertentu, mereka akan diberi makanan jagung secara paksa sehingga hati (liver) mengembang enam kali ukuran biasanya.
Cara memberi makanan paksa ini sangat sadis, si itik atau angsa tersebut, dimasukan paip ke dalam mulutnya dan campuran jagung dengan minyak dipam masuk ke dalam sistem pencernaannya. Lemak yang masuk akan terkumpul di kawasan hati angsa tersebut . Seterusnya, si itik atau angsa tadi yang dipaksa makan dengan cara sadis ini, akan disimpan dalam kotak kayu yang rapat dan tidak mungkin sama sekali si itik atau angsa tadi boleh bergerak!
4. Dojo Tofu, Jepun
Makanan ini dibuat dari tauhu dan loach (semacam belut)
Penyajiannya:
Caranya senang, rebus air sampai panas, terus dimasukkan tauhu di dasarnya, segera tambahkan ikan-ikan kecil ini (loach). Ikan – ikan ini akan berusaha melarikan diri adalah dengan memasuki dan memaksakan diri mereka ke dalam tauhu yang masih lembut tadi.
Masalahnya, mereka cuma boleh bertahan sementara sahaja, kerana akhirnya tauhu itu akan menjadi panas juga kan? dan akhirnya ikan – ikan kecil ini masak bersama dengan tauhu tadi! Tauhu tadi akan berlubang – lubang kerana ikan yang tadinya berusaha lari kesana kemari menyelamattkan diri.
5. Feng Gan Ji, Tibet dan China
Ertinya secara literal adalah “Ayam angin kering “, kerana ayamnya dikeringkan dengan menggunakan angin!. Apa yang anda diperlukan? Ayam (ya pasti lah), pisau yang luar biasa tajam dan Chef yang berhati hitam!
Penyajiannya:
Cara penyajiannya adalah biasa, tapi cara umtuk menyiapkannya yang luar biasa. Ayam dibelah perutnya hidup-hidup, diambil isi perutnya, dan diganti dengan berbagai macam perisa. Setelah itu perutnya dijahit dan digantung begitu sahaja sehingga kering! kadangkala, ayam – ayam malang ini masih hidup walaupun isi perutnya telah dibuang!
6. Keldai Segar, China
Ini merupakan cara yang paling terkejam jika dibandingkan dengan kesemua diatas!
penyajiannya:
Makanan yang disebut Huo Jia Lu (Keldai Hidup) ini dihidangkan dengan cara keldai itu diikat kakinya, dan badannya dibaringkan, kemudian si ‘chef’ akan memotong-motong badan si keldai dan membahagikan dagingnya ketika keldai memekik kesakitan.
Ada lagi cara yang lebih sadis: Jiao Lu Rou ( Daging Keldai). Caranya juga mirip, tapi kali ini si keldai itu dilapah kulitnya hidup – hidup dan direndam dalam air panas mendidih… sampai masak….!!!!
No comments:
Post a Comment