1) Telur ayam mempunyai nilai penggunaan protein (net protein
utilization) 100 % berbanding
dengan daging ayam (80 %) dan susu (75 %).
dengan daging ayam (80 %) dan susu (75 %).
2) Kulit telur terdiri daripada kalsium karbonat yang juga
merupakan bahan utama beberapa
jenis antacids. Sekitar 9-12 % berat telur terdiri daripada kulitnya. Kulit telur juga memiliki
pori-pori halus yang membolehkan oksigen masuk dan karbon dioksida serta lembapan keluar.
jenis antacids. Sekitar 9-12 % berat telur terdiri daripada kulitnya. Kulit telur juga memiliki
pori-pori halus yang membolehkan oksigen masuk dan karbon dioksida serta lembapan keluar.
3) Putih telur mengandungi protein yang disebut albumen dan
niacin (vitamin B3), riboflavin
(vitamin B2), klorin, magnesium, potasium, sodium dan sulfur. Putih telur juga terdiri
daripada 57 % dari protein telur.
(vitamin B2), klorin, magnesium, potasium, sodium dan sulfur. Putih telur juga terdiri
daripada 57 % dari protein telur.
4) Warna kuning dari telur ditentukan oleh makanan ayam betina.
Makin banyak dedak
yang dimakan oleh ayam betina, makin teranglah warna kuning telurnya.
yang dimakan oleh ayam betina, makin teranglah warna kuning telurnya.
5) Warna telur juga penting dalam menentukan usia telur dan
faktor lainnya. Menurut
Egg Safety Center, Amerika, warna putih telur yang agak keruh menandakan telur itu segar.
Warna putih yang jernih menandakan telur itu berasal dari ayam yang sudah tua. Hindarkan
daripada makan telur yang berwarna putih kemerah-merahan atau yang sudah berubah
ke warna lain.
Egg Safety Center, Amerika, warna putih telur yang agak keruh menandakan telur itu segar.
Warna putih yang jernih menandakan telur itu berasal dari ayam yang sudah tua. Hindarkan
daripada makan telur yang berwarna putih kemerah-merahan atau yang sudah berubah
ke warna lain.
6) Kadang-kadang akan ada sedikit darah dalam telur. Darah ini
berasal daripada
pembuluh darah di bahagian kuning telur yang pecah. Namun telur ini tetap boleh dimakan.
pembuluh darah di bahagian kuning telur yang pecah. Namun telur ini tetap boleh dimakan.
7) Ketika ditetaskan, suhu telur berada sekitar 40.5 darjah
Celcius. Sekiranya suhu
semakin dingin, cairan di dalamnya akan mengendap dan membentuk sel udara antara
dua lapisan telur.
semakin dingin, cairan di dalamnya akan mengendap dan membentuk sel udara antara
dua lapisan telur.
8) Seekor ayam betina mampu bertelur 250-270 telur setiap tahun
nya.
9) Sebahagian besar rakyat Amerika lebih suka kepada telur ayam
yang berwarna putih.
Di Malaysia pula, telur ayam kebanyakannya berwarna coklat.
Di Malaysia pula, telur ayam kebanyakannya berwarna coklat.
10) Jika dibandingkan dengan telur ayam, telur itik memiliki bau
yang lebih hamis dan
kulitnya memiliki pori yang lebih besar sehingga lebih sesuai untuk dijadikan telur masin.
kulitnya memiliki pori yang lebih besar sehingga lebih sesuai untuk dijadikan telur masin.
mmm... goreng pon sodap....
No comments:
Post a Comment