:-: Daging arnab dikategorikan sebagai daging putih (white meat)
:-: Kandungan kalori daging arnab adalah 1752.7 bagi setiap kilogram. Berbanding daging ayam 1785.7, daging rusa 1851.8, daging ayam belanda 2623.5, daging kambing 3130.6, daging lembu 3174.6
:-: Kandungan protein daging arnab adalah yang tertinggi
:-: Kandungan lemak daging adalah yang terendah dengan kadar 63% lemak tidak tepu
:-: Paras kolesterol dalam daging arnab adalah jauh lebih rendah berbanding daging ayam, ayam belanda, daging lembu
:-: Jabatan Pertanian Amerika Syarikat telah menyarankan daging arnab sebagai daging yang terbaik untuk manusia
:-: Kajian menunjukkan bahawa daging arnab sesuai untuk pesakit jantung, orang-orang tua, gizi rendah natrium dan gizi kawalan berat badan
:-: Oleh kerana daging arnab senang dihadam, ia telah disarankan oleh doktor kepada pesakit-pesakit yang tidak boleh memakan jenis daging-daging lain
No comments:
Post a Comment