Friday, September 9, 2011

Rahsia pemakanan genius-genius Islam



"Formula pemakanan genius-genius Islam silam yang menjadi rahsiakeajaiban daya intelek mereka. Formula ini terpendam di dalam kitab-kitabtradisional dalam bahasa Arab. Tersembunyi dari pengetahuan orang Arabdan umat Islam sendiriNamun akhir-akhir ini ada usaha-usaha untukmengetengahkan kembali kepada umum. Sekarang semacam adakecenderungan di kalangan ilmuan Islam dan bukan Islam untuk mengkajidan menguji keabsahan formula ini.

Ini didorong oleh penemuan - penemuan saintifik yang membuktikankebenarannyakhususnya terhadap susumadu dan telurBerikut adalahformula pemakanan genius - genius Islam yang telah terbukti berupayameningkatkan kepintaran dan kekuatan daya ingatan : 

1) MADU
Madu adalah makanan yang sangat berkhasiat. Al-Quran mengiktirafkannyasebagai "shifa'" iaitu penyembuh penyakit. Manisan madu digelar "Raja Ubat",dapat menyembuh kebanyakkan penyakit. Ia adalah makanan untuk kesihatankeseluruhannyaIa mengandungi pelbagai jenis vitamin, mineral, protein,antiseptik dan enzim yang meningkatkan ingatan dan kecerdasan mentalindividuMadu juga mengandungi pelbagai zat galian yang penting sepertikalsium, sulfur, fosforuszat besikarbon, magnesium, potassium (kalium),kuprumsilikaklorinmangganese dan belerang untuk memupuk tenaga dankesihatan fizikal-mental. Rasullullah s.a.w bersabda, "Siapa ingin hafal,hendaklah ia minum manisan madu". Madu didapati berkesan untuk merawatipenyakit - penyakit mental di mana ia boleh menghindarkan kepenatan kerjaotak seperti berfikirmembacamerancang dan bermesyuarat

CARA MINUM : 2 sudu teh pada waktu pagi dan malam.
PANTANG : Jangan makan tembikai semasa menggunakan maduSangatmerbahaya ! 

2) KISMIS
Mengandungi zat besi yang amat diperlukan untuk membina darah bagimemastikan bekalan oksigen yang mencukupi untuk disalurkan ke otak.Kekurangan oksigen menyebabkan seseorang mudah mengantukpelupa,lembab dan mengalami kelemahan dalam berfikir. 

CARA MAKAN :
i)Menghadap Kiblat
ii)Baca "Bismillahdan selawat ke atas nabi (3 kali)
iii)Baca doa penerang hati
iv)Makan secara kemam seperti makan gula-gulaTidak berkesan jikadikunyah seperti makan kacang.
v)Makan sebiji-biji sebanyak 21 biji setiap hari

3) SUSU SEGAR
Susu berguna untk kesihatan otakmempertajamkan ingatanmembekalkantenaga mental dan fizikal. Susu mengandungi tiga unsur semulajadi iaitu keju,lemak dan air yang amat diperlukan untuk pertumbuhan badan dan otak. Susuadalah makanan yang paling lengkap dan berkhasiat. Ia mengandungi enamkelas makanan yang amat diperlukan oleh tubuh iaitu karbohidratlemak, protein, semua jenis vitamin, mineral dan air. Ia berkhasiat untuk merawatikesihatan umum dan merupakan penawar kelupaan yang berkesanRasullullahs.a.w menerangkan susu boleh menguatkan belakangmenambahi akal,memperbaiki penglihatan dan menghindari penyakit lupaSusu yang terbaikuntuk ketajaman minda ialah susu kambingbiri - biri dan lembu yang segar.Susu hidup lebih berkhasiat dari susu debu

CARA MINUM :
i)Sekurang-kurangny a segelas pada sebelah pagi dan malam
ii)Baca "Bismillahdan doa minum susu seperti yang dibaca oleh Rasullullahs.a.w 

4) TELUR
Bermanfaat untuk menambah kekuatan otakbadan dan menjaga kesihatankeseluruhannya. Ahli - ahli kesihatan mengakui ia merupakan makanan yanglengkap dan berkhasiatIa mengandungi protein, mineral, vitamin, kalsium,kuprum, magnesium, fosforuskalium, sulfur, natriumklorinzat besi, air,choline dan bahan ekstraktifSabda Nabi s.a.w, "Sesungguhnya seorang nabia.s mengadu kepada Allah (kerana dia)lemah badanMaka Allah s.w.tmemerintahkannya supaya memakan telur". Telur terutama telur kuning,berupaya mengatasi masalah kelemahan tenaga fizikal dan minda sekaligus.Telur yang terbaik ialah telur ayam kampung dan yang masih baru. 

5) HALIA
Ianya sangat mujarab untuk gejala kelupaan. Ia boleh dimakan mentah ataudibuat haluaHalua ialah halia yang dij
adikan manis - manisan denganmerebus dan mencampurkannya dengan gula

CARA MAKAN : Dimakan sedikit sahaja pada waktu pagi

6) LIMAU OREN
Berkhasiat untuk mengemaskan urat-urat jantung dan menambah kekuatanfikiran menurut hadis Nabi s.a.wLimau - limau jenis lain juga elok untukdiamalkan

7) BUAH DELIMA
Untuk penerang hati. Sabda Nabi s.a.w, "Barangsiapa yang memakan buahdelima keseluruhannyasesungguhnya Allah menerangkan hatinya selama40 hari." 

8) DAGING BURUNG MERPATI
Ianya banyak digunakan oleh bijak pandai Islam dan Melayu dahulukala. Iamengandungi protein, lemakkalsiumfosforus dan kaloriSangat efektifuntuk meningkatkan kecerdasan terutama kanak - kanak. Kaedah ini sangatpopular dan berkesan. Kanak - kanak yang diberi telur burung merpatididapati dapat bercakap lebih awal dari kebiasaannya. 

9) OTAK AYAM
Boleh dibuat sup dan dicampur dengan haliaOtak ayam yang segar jugaboleh dibuat penawar sementara bagi gigitan ularPerlu diamalkanmemakannya. 

10) DAGING AYAM
Berbanding dengan semua jenis dagingayam dianggap mengandungi kadarzat pemakanan yang paling tinggiDaging ayam betina dara terutamanyaberkhasiat meningkatkan prestasi otak dan membaiki darah. Abu Musa r.ameriawayatkan bahawa Nabi s.a.w memakan daging ayam betina. 

11) DAGING BIRI-BIRI
Menambah darahsesuai untuk orang aktif dan bekerja berat serta dapatmeningkatkan kekuatan hafazan. 

12) HATI
Terutamanya hati ayam dan lembu. Mengandungi pelbagai jenis vitamin danbermanfaat untuk kesihatan mental dan fizikal. 

13) KEKACANG
Beberapa jenis kacang seperti gajusberangankacang soya, pistachio danlain-lain. Kacang pistachio dipercayai sangat efektif untuk meningkatkankecerdasan terutamanya kanak-kanak. Memakan kacang pistachiomerupakan amalan pemakanan seorang pelajar genius berbangsa Melayuyang tinggal di Melaka. Kekacang mengandungi nilai protein yang tinggi. 

14) BUAH BADAM
Untuk meningkatkan kecerdasan. 

15) ZA'FARAN : KOMKOMA (CROCOS SATIVUS)
Sejenis bahan berambu merah. Dimakan sedikit sahaja. Dijual di kedai-kedairuncit 
India dan sesetengah kedai runcit Melayu. 

16) KEMENYAN PUTIH (kemenyan serani/luban/ kundar)
Ditumbuk halus-halus dan dimakan dengan gula. 

17) BUNGA KOBIS
Terdapat sejenis asid amino untuk tenaga mental. 

18) BUNGA CENGKEH
Ditumbuk sehingga halus lalu diamakn sedikit sahaja. 

19) LABU
Berfaedah menambahkan keupayaan fikiran dan akal. Sabda Nabi s.a.w., "Makanlah labu kerana ia mencerdaskan akal". Baginda juga berkata, "Jikakamu membuat sup (atau kuah), dianjurkan memasukkan labu ke dalamnyakerana ia menambahkan kemampuan fikiran dan akal. 

20) BUAH KEDEKAI (MAJALAWI)
Menguatkan hafalan dan menguatkan kekuatan badan. 

21) MINYAK SAPI
Dimakan terus atau dicampurkan dengan masakan dalam kuantiti yang kecil.

22) SAYUR-SAYURAN DAN BAUH-BUAHAN SEGAR
Juga membantu meningkatkan akal dan memori

No comments:

Post a Comment